Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, marcată la Chișinău

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, marcată la Chișinău

Distribuie

O pagină neagră şi odioasă din istoria omenirii. Aşa este descris Holocaustul, care a ucis milioane de oameni nevinovaţi, majoritatea evrei şi romi.
Victimele celui mai mare genocid din istorie, au fost comemorate si la Chisinau. Oficiali şi oameni simpli au depus flori la monumentul „Victimelor Fascismului”.

„Despre aceasta nici nu se vorbeşte, asta se transmite. Însă, unde nu te-ai duce, şi ce nu te-ai face simţi că după tine, în umbră, merg acele şase milioane de oameni. ”

Vasile Dragoi, de etnie romă, îşi aminteşte cu lacrimi în ochi de istoriile povestite de tatăl său, care a trecut prin calvarul Holocaustului.

”Doi copii erau, tata şi cu moşul meu, ei au fugit şi s-au ascuns într-o pivniţă. N-a ieşit câteva săptămâni. Ăla micul s-a îmbolnăvit. Tata ieşind într-o seară să-i aducă apă, să caute ceva de mâncare, când s-a întors la găsit mort. ”

La evenimentul de comemorare au fost mai mulţi oficiali, printre care preşedintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliţa şi reprezentanţii corpului diplomatic acreditat la Chişinău.

”Pierderea acestui potenţial uman e o tragedie enormă pentru toţi. E o tragedie enormă pentru evreii şi romii, care, de secole au trăit pe aceste pământuri şi care au fost mereu un element important din mozaicul cultural moldovenesc.”

”Din nefericire, Holocaustul a lăsat o urmă sângerândă şi în istoria poporului nostru. Holocaustul înseamnă şi cei peste 100 de mii de evrei basarabeni şi români, peste 150 de mii de evrei ucraineni şi peste 11 mii de romi care au murit sau au dispărut fără urmă în timpul celui de-al doilea Război Mondial.”

”Să nu uităm! Cred că este cel mai important mesaj. Să nu uităm. Este o zi internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului. Holocaustul, care este cea mai odioasă, cea mai neagră pagină din istoria noastră.”

Victimele Holocaustului sunt comemorate în data de 27 ianuarie din anul 2005, în urma unei rezoluţii a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Astăzi se împlinesc 77 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz. Holocaustul este considerat cel mai mare genocid al tuturor timpurilor. Se estimează că, într-un deceniu, au fost omorâţi în jur de 11 milioane de oameni. Jumătate dintre ei erau evrei.


Distribuie
..