Ziua Limbii Române este marcată în toată ţara. Cu această ocazie, în Capitală manifestaţiile au început de dimineaţă

Ziua Limbii Române este marcată în toată ţara. Cu această ocazie, în Capitală manifestaţiile au început de dimineaţă

Sarbatorim Limba Romana

Ziua Limbii Române este marcată în toată ţara. Cu această ocazie, în Capitală manifestaţiile au început de dimineaţă. Reprezentanţii Primăriei au depus flori în scuarul Mihai Eminescu, iar preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, şi un grup de deputaţi au venit cu buchete la busturile de pe Aleea Clasicilor, din parcul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

”Fiecare cetăţean trebuie să cunoască limba română. Este o competenţă fără de care nu poţi să te integrezi, nu poţi să avansezi şi aşa mai departe. Este limba în care noi comunicăm, face parte din ADN-ul poporului român şi este un motiv în plus să ne gândim la corectitudinea acesteia, cum folosim limba română.”

Igor Grosu a explicat de ce nu este posibilă schimbarea articolului 13 din Constituţie, despre denumirea limbii.

”O să mă întrebaţi de ce nu se pune la vot schimbarea sintagmei. Eu consider că nu trebuie să irosim, să bifăm, pentru că am încercat acest lucru, dar acum voturile nu le avem, să recunoaştem acest lucru.”

Deputaţii prezenţi la manifestaţie au spus că cetăţenii Republicii Moldova trebuie să cunoască limba română.

”Limba română a fost catalizatorul Independenţei Republicii Moldova şi parte fundamentală a ţării noastre, a moştenirii noastre. La fel de important este ca toate minorităţile naţionale să o cunoască, şi vorbitorii de limba rusă, găgăuză sau ucraineană, prin cunoaşterea limbii române îşi arată respectul faţă de Republica Moldova.”

Iar preşedintele Maia Sandu a scris pe Facebook ”La mulţi ani, limba română!” şi a publicat poezia ”Limba Maternă” de Dumitru Matcovschi.

Tot pe Facebook, a postat un mesaj şi premierul Natalia Gavriliţa. Prim-ministrul a specificat că limba română este cel mai puternic element identitar care ne definește ca națiune, care arată lumii cine suntem și de unde venim. Ea este vorbită, scrisă și cântată de milioane de oameni, în toate colțurile lumii, menționează premierul Gavriliţa.

Felicitări pentru moldoveni a transmis ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Jānis Mažeiks, care a recitat o poezie în română.

”Dorul şi limba de Grigore Vieru. Cerul ţesut din stele, luncile din floricele, numai dorul strămoşesc din cuvântul românesc. Din pământ izvorul iese, grâul din seminţe dese.”

Iar ambasadorul Statelor Unite ale Americii a recitat versurile lui Grigore Vieru ”În limba ta”.

”În aceeaşi limbă toată lumea plânge, în aceeaşi limbă râde un pâmânt, ci doar în limba ta durerea poţi s-o mângâi, iar bucuria s-o preschimbi în cânt.”

Cu flori la bustul poetului Mihai Eminescu au venit reprezentanţii opoziţiei extraparlamentare, printre care şi liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

”Transmitem un mesaj către guvernare, în special către Parlamentul Republicii Moldova să modifice, dacă nu au posibilitatea, să modifice Constituţia Republicii Moldova, pot face modificări la legile organice, astfel încât să nu mai avem în mai multe acte normative sintagma de limbă moldovenească.”

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au depus flori în scuarul Mihai Eminescu.

”Limba, de fapt, este elementul definitoriu, care poate îndemna la pace, linişte, prietenie, bunăstare şi multe alte valori pe care le putem obţine prin limbă.”

În Capitală, Ziua Limbii Române a continuat cu manifestaţii artistice, cu public şi scriitori.

”Ea este foarte importantă, dar cu regret, însuşi copiii fac foarte multe gafe vorbind în limba română, cu mare regret.”

”După cum ne exprimăm, după cum vorbim, aşa şi suntem. Cu cât mai frumos ne exprimăm şi vorbim, cu atât mai frumoşi suntem.”

”Asta e limba mea, limba mea română pe care am moştenit-o de la părinţi. Când aveam doi ani eu deja ştiam poezia lui Coşbuc, poezia lui Eminescu. Sunt româncă din Basarabia.”
”Pentru ea e caldă vatra poamei, pentru limba, pentru limba mamei. Dumnezeu prima oară când a plâns printre astre, el a plâns peste ţară cu lacrima limbii noastre.”

..