Ziua Limbii Române, ignorată de guvernanţi. Primele persoane în stat nu s-au ostenit să vină să depună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare

Ziua Limbii Române, ignorată de guvernanţi. Primele persoane în stat nu s-au ostenit să vină să depună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Moldova sărbătoreşte astăzi Ziua Limbii Române. De dimineaţă oamenii au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare din Capitală, iar ulterior şi la busturile scriitorilor de pe aleea clasicilor din grădina publică Ştefan cel Mare. Deşi este o sărbătoare naţională, primele persoane în stat nu s-au ostenit să vină să depună flori. Astfel, singurul reprezentant al actualei puteri, care a participat la eveniment, a fost ministrul de Interne, Andrei Năstase, care însă s-a arătat prea grăbit ca să discute cu oamenii. Ignoranţa guvernării a nemulţumit oamenii adunaţi la sărbătoare, care sunt de părere că cei de la conducerea ţării trebuiau să fie alături de popor.

Primii care au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt au fost membrii Partidului Liberal. Dorin Chirtoacă spune că a venit mai devreme pentru că n-a vrut să-i întâlnească aici pe alţi oficiali.

„Ei nu merită să vină şi să depună flori de Ziua Limbii Române pe care o calcă în picioare, faţă de care au o atitudine făţarnică. Până şi pe scena din PMAN scrie „Limba noastră cea română”, dar pe anunţurile de la Primărie scrie „Limba Noastră” şi atât. În momentul în care am ajuns să avem un Guvern Şoigu, ceea ce se întâmplă doar în ultimele două săptămâni, fără să mergem până la Kozak. Lucrurile au degradat”, a menționat preşedintele PL, Dorin Chirtoacă.

La ora 10:00 să depună flori au venit angajaţii Primăriei, dar şi reprezentanţii unor partide extraparlamentare.

„E o sărbătoare importantă pentru poporul nostru. O sărbătoare care ne identifică pe noi”, a afirmat primarul interimar al Capitalei, Adrian Talmaci.

„Cea mai producătoare de sentimente, cea mai dragă moldovenilor sărbătoare. În ultima vreme se fac simţite tot mai des acţiunile revanşarde a unor cetăţeni de-ai noştri şi ai unor politicieni să ne întoarce cu gândul într-o perioadă în care nu ne-am simţit bine”, a spus liderul Partidului Popular Românesc, Vlad Ţurcanu.

Singurul reprezentant al Cabinetului de Miniştri, prezent la eveniment, a fost ministrul de Interne, Andrei Năstase. Acesta a venit, aproape de ora 11, pe jos, cu un buchet de trandafiri albi. Năstase s-a văzut nevoit să discute cu presa, doar cupă ce reporterii i-au blocat calea.

„Limba Română este patria mea şi m-aş bucura dacă în această patrie ar încăpea tot mai multă şi mai multă lume”, a comunicat ministrul de Interne, Andrei Năstase.

Andrei Năstase nu s-a arătat însă dispus să vorbească şi cu oamenii.

„Văd că este o atârnare faţă de sărbătorile noastre, de istoria noastră, faţă de poporul nostru, aşa de lăsat. Da ei nu consideră acesta eveniment fiindcă cu Kozak tot nu în limba noastră au vorbit”.

Sărbătoarea a continuat în grădina publică Ştefan cel Mare cu omagii aduse scriitorilor.

„Cu regret o mare parte din populaţie nu o vorbesc. Cu vreo 20 de ani în urmă toţi doreau să vorbească, acum încep a vorbi limba rusă, chiar şi acei care luptau pentru limbă”.

În semn de respect pentru poeții îndrăgiţi, unii copii au recitat versuri.

Programul artistic dedicat Limbii Române va culmina cu un grandios concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale, care va dura până aproape de miezul nopţii.

Foto: publika.md

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •