Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Chişinău

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Chişinău

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită şi la Chişinău. Cu această ocazie, la Universitatea de Stat din Moldova a fost organizată o prelegere publică la care s-a vorbit despre importanţa acestui mare eveniment istoric şi despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La eveniment au participat mai mulţi istorici, dar şi oaspeţi din România.

Evenimentul a început cu o Horă a Unirii prezentată de copiii din cadrul ansamblului de dansuri „Cucoara”, elevi în clasa a treia la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza din Chişinău.

„Hora Frăţiei pe pământul Românei ..”.

Istoricii susţin că unirea principatelor române din 1859 a pus bazele statului modern România şi a dus la o dezvoltare socială şi economică impresionantă.

„Această unire s-a făcut într-un mod original, spre deosebire de unirile din Rusia, sau unirile Italiei sau unirile germanilor cu Bismark, care au fost prin fier şi sânge au unit. Iată că românii au dat dovadă de inteligenţă. Pentru neamul românesc a fost un eveniment important, unde sunt doi puterea creşte, a însemnat un progres în epoca modernă, a fost o epocă a naţiunilor pe urmă am avut o dezvoltare economică impresionantă”.

„Pentru mine este foarte important că acest eveniment are loc la USM”. Astăzi avem o misiune istorică din punct de vedere educativ. Ce mesaj mai bun decât îl spunea Iorga în perioada interbelică că problemele legate de unire trebuiesc pregătite şi educaţia şi cultura joacă un rol deosebit. Aceste momente trebuiesc pregătite”.

La eveniment au participat şi oaspeţi din România. Aceştia au apreciat relaţiile dintre cele două ţări.

„Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chişinău îşi propune să puncteze principalele date din istoria Românei şi a Republicii Moldova, care au marcat într-un mod definitoriu istoria şi viaţa culturală de pe cele două maluri ale Prutului. Va urma alipirea Basarabiei la ţara mamă, 10 mai Ziua Regalităţii”.

„Alexandru Ioan Cuza a fost în primul rând un om al schimbării, un om al noilor timpuri care trebuia să îndrume ţara pe o nouă cale de dezvoltare, una modernă şi europeană, ruptă de trecutul aflat sub influenţa orientală. Prin intermediul acestei duble alegeri o ruptură hotărâtă faţă de influenţa pe care o mai avea Imperiul Otoman”.

Directorul Liceului Alexandru Ioan Cuza din Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb spune că în prezent instituţia are mai multe proiecte comune cu instituţii de învăţământ din România.

„Copiii îşi revăd rădăcinile de la care provin valorile noastre naţionale dar şi cu asta tind şi spre aplicarea valorilor internaţionale. Avem iniţiate proiecte cu anumite şcoli, nu doar cu denumirea Alexandru Ioan Cuza ci şi cu alte denumiri şi vrem să facem o colaborare mai intensă cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi pe viitor, încă nu am reuşit”.

„Pentru noi el este o personalitate foarte importantă, mai ales că şcoala noastră este denumită după el şi ne mândrim cu acest nume. Am studiat astăzi, ne-am amintit de toate faptele şi reformele pe care el le-a realizat”.

„Deşi a fost un conducător al Principatelor Române pe o perioadă scurtă de timp, a reuşit să înfăptuiască foarte multe reforme de care suntem privelegiaţi şi acum. Spre exemplu reforma învăţământului, aceasta a oferit tuturor copiilor posibilitatea de a studia gratuit şi obligatoriu. Reforma agrară sau cea financiară”.

Tot marţi, ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, împreună cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu și Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României Adrian Dupu, au depus flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Chișinău.

Precizăm că în acest an se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul rămas în istorie drept „Mica Unire” este considerat primul pas important în înfăptuirea statului național unitar român, înainte de Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

..